Camera Deputatilor a adoptat la data de 6 octombrie 2020 un proiect de lege („Proiectul de Lege”) pentru modificarea Legii Societatilor Nr. 31/1990 („Legea Nr. 31/1990”), promulgat de Presedintele Romaniei la data de 30 octombrie 2020, devenind astfel Legea Nr. 223/2020 („Legea Nr. 223/2020”) pentru simplificarea si debirocratizarea transferului de parti sociale si a varsarii capitalului social. Legea Nr. 223/2020 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 1018 din data de 2 noiembrie 2020 si a intrat in vigoare in termen de trei zile de la publicare.
Avand in vedere faptul ca Romania implementase unul dintre cele mai restrictive sisteme din Uniunea Europeana in ceea ce priveste transferul de parti sociale in societatile cu raspundere limitata, modificarile aduse prin Legea Nr. 223/2020 au drept scop simplificarea acestor tranzactii si alinierea Romaniei la practica celorlalte state ale Uniunii Europene.
In forma anterioara modificarii, Legea Nr. 31/1990 prevedea faptul ca orice transfer de parti sociale catre o persoana care nu este asociat existent al societatii trebuie sa fie aprobat de asociatii reprezentand 75% din capitalul social al societatii. Legea Nr. 223/2020 abroga aceasta conditie si permite asociatilor sa stabileasca, prin actul constitutiv al societatii, un procent mai mic, necesar pentru aprobarea transferului de parti sociale, sau chiar sa elimine complet o astfel de conditie.
Legea Nr. 223/2020 aduce, de asemenea, modificari importante in ceea ce priveste dreptul de opozitie al creditorilor la transferul de parti sociale. Pana in prezent, transferul de parti sociale catre terti se efectua cu respectarea unei proceduri complicate, ce implica inregistrarea la Registrul Comertului si publicarea, in Monitorul Oficial al Romaniei, a hotararii adunarii generale a asociatilor avand ca obiect aprobarea transferului de parti sociale. Astfel, asociatii erau nevoiti sa astepte expirarea termenului de opozitie de 30 de zile de la data publicarii hotararii adunarii generale a asociatilor in Monitorul Oficial al Romaniei.
Impedimentele create in practica de acest formalism excesiv sunt eliminate de Legea Nr. 223/2020, care abroga complet procedura de opozitie. In consecinta, incepand cu data intrarii in vigoare a Legii Nr. 223/2020, transferul de parti sociale catre terti poate fi efectuat la o data convenita de parti, cu aprobarea asociatilor reprezentand 75% din capitalul social sau cu majoritatea prevazuta in actul constitutiv al societatii, fara a fi necesar respectarea unui termen de opozitie.
Este, de asemenea, important de subliniat faptul ca, in vederea simplificarii procesului de transfer de parti sociale, Legea Nr. 223/2020 prevede eliminarea obligatiei de a inregistra la Registrul Comertului documentul care atesta transferul de parti sociale si actul constitutiv actualizat al societatii, cu indicarea datelor de identificare ale noilor asociati.
In ceea ce priveste infiintarea societatilor cu raspundere limitata, Legea Nr. 223/2020 elimina cerinta privind valoarea minima de 200 RON a capitalului social si necesitatea dovedirii faptului ca varsamintele au fost efectuate in conditiile actului constitutiv.
Suplimentar celor de mai sus, cu privire la infiintarea si schimbarea sediului social al unei societati, Legea Nr. 223/2020 elimina obligatia de a inregistra, in prealabil, la Agentia Nationala de Administrare Fiscala, documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social.
Consideram binevenite toate modificarile mentionate anterior si ne asteptam ca acestea sa aiba un impact semnificativ in Romania in ceea ce priveste alinierea la standardele de practica adoptate de celelalte tari ale Uniunii Europene. Totodata, ne asteptam ca adoptarea Legii Nr. 223/2020 sa aiba un impact incontestabil asupra mediului de afaceri romanesc, atat in ceea ce priveste tranzactiile nationale, cat si in ceea ce priveste tranzactiile transfrontaliere.