În data de 7 august 2023 , Ministerul Energiei a publicat spre consultarea publică mult-așteptatul proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea cadrului juridic general pentru implementarea și funcționarea mecanismului de sprijin prin Contractele pentru Diferență („CfD”) pentrutehnologiile cu emisii reduse de carbon ( „Proiectul de H.G.”), împreună cu o notă informativă care rezumă procesul de licitație preconizat pentru anii 2023 și 2025 („Nota Informativă” ).
Conform Proiectului de H.G., ajutorul de stat de tip CfD va fi alocat fie prin scheme de licitație CfD sau prin intermediul contractelor CfD ad-hoc care urmează să fie acordate pentru tehnologiile eligibile care nu pot face obiectul unei licitații, caz în care contractul va fi negociat direct de către statul român și beneficiarul.
Schema CfD va fi finanțată prin (i) contribuția ce va fi colectată de la consumatorii finali începând cu 1 ianuarie 2024 și (ii) fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene. Licitațiile care vor avea loc în anul 2023 și 2025 vor fi finanțate în principal din Fondul de Modernizare.
Mai jos am sintetizat principalele reglementări în legătură cu schemele de sprijin de tip CfD, astfel cum acestea sunt descrise de Proiectul de H.G. și Nota Informativă.
- Tehnologii eligibile:
- Conform Proiectului de H.G., vor fi eligibile pentru ajutoare de stat de tip CfD proiectele de producere a energiei electrice prin tehnologii cu emisii reduse de carbo (eolian onshore și offshore, solar, hidro, nuclear și hidrogen), precum și proiecte de stocare a energiei.
- Primele două runde de licitație: Primele două runde de licitație vor fi organizate până la sfârșitul anului 2023 și în prima jumătate a anului 2025, numai pentru proiectele eoliene onshore și solare. Capacitatea totală instalată susținută de primele două runde de licitație CfD va fi egală cu 5.000 MW și va fi împărțită după cum urmează:
- prima rundă: 1.000 MW pentru proiectele eoliene onshore și 1.000 MW pentru proiectele solare;
- a doua rundă: 1.500 MW pentru proiectele eoliene onshore și 1.500 MW pentru proiectele solare.
- Calendar propus pentru prima licitație
- Conform Notei Informative, beneficiarii interesați trebuie să își depună ofertele până la data de 17 noiembrie 2023, iar contractele CfD urmează să fie semnate cu câștigătorii licitației până la data de 29 decembrie 2023.
- Proiecte eligibile:
- Conform Proiectului de H.G., sunt eligibile pentru ajutorul de stat doar capacitățile noi de producție (respectiv capacități constând în echipamente care nu au fost operaționale înainte de data cererii de finanțare).
- Eligibilitatea pentru primele două runde de licitație:
- vor fi eligibile pentru primele două runde de licitație proiectele noi cu o capacitate instalată minimă de 5 MW care dețin aviz tehnic de racordare;
- Nota Informativă pare să prevadă că proiectele în curs de dezvoltare sunt de asemenea eligibile în cazul în care „contractul EPC sau orice alte contracte obligatorii de furnizare” au fost semnate după 20 iulie 2022. Mecanismul de sprijin CfD nu se va aplica extinderii sau retehnologizării capacităților instalate existente;
- pentru prima licitație, data țintă de punere în funcțiune a proiectului nu trebuie să depășească 36 de luni de la data semnării contractului CfD (preconizată să aibă loc în decembrie 2023).
- Plățile pentru diferențe CfD și prețul de referință:
- Începerea plăților: plățile pentru diferență CfD se vor realiza ulterior îndeplinirii următoarelor condiții (în cel mult 24 de luni de la data țintă de punere în funcțiune menționată în contractul CfD):
- obținerea licenței de exploatare comercială de la ANRE;
- obținerea confirmării scrise de la operatorul de rețea că proiectul dispune de echipamente de măsurare dedicate pentru capacitatea susținută prin schema de tip CfD;
- confirmarea scrisă a beneficiarului în sensul că a pus în funcțiune cel puțin 80% din capacitatea susținută de schema de tip CfD;
- încheierea convenției de asumare a responsabilității echilibrării cu Transelectrica;
- obținerea avizelor și autorizațiilor de mediu necesare;
- obținerea certificatului de racordare la rețea.
- Prețul de referință pentru primele două licitații va fi egal cu media lunară ponderată a pieței pentru ziua următoare.
- Nu se vor realiza plăți pentru diferență pentru cantitățile livrate în sistemul energetic național în intervalele de decontare în care prețul de referință corespunzător producției respective este negativ.
- Durata schemei de tip CfD nu va depăși 15 ani de la prima plată pentru diferenței.
- Începerea plăților: plățile pentru diferență CfD se vor realiza ulterior îndeplinirii următoarelor condiții (în cel mult 24 de luni de la data țintă de punere în funcțiune menționată în contractul CfD):
Schema de sprijin CfD se va aplica după intrarea în vigoare a Proiectului de H.G., adoptarea ordinului Ministerului Energiei privind procesul de licitație pentru anii 2023 și 2025 și obținerea deciziei de autorizare a Comisiei Europeane.
Pentru orice detalii suplimentare cu privire la cele de mai sus, vă rugăm să o contactați pe Raluca Gabor, Managing Associate în echipa de Energie la Rgabor@saa.ro.