DSA in cateva cuvinte

Testati conformitatea cu normele DSA AICI: https://form.jotform.com/240393993151056.

Regulamentul (UE) 2022/2065 al Parlamentului European si al Consiliului din data de 19 Octombrie 2022 privind o piata unica pentru serviciile digitale si de modificare a Directivei 2000/31/EC (Digital Services Act sau DSA) reglementeaza obligatiile serviciilor digitale care functioneaza ca intermediari atunci cand ofera consumatorilor acces la bunuri, servicii si continut, incluzand pietele online si entitati similare. Acesta vizeaza consolidarea protectiei utilizatorilor si a drepturilor fundamentale online, creand un cadru cuprinzator de transparenta si responsabilitate pentru platformele online si instituind un mediu de reglementare unificat in intreaga UE.

I. Domeniu de aplicare | Furnizori de servicii intermediare si platforme online

Servicii de simpla transmitere

Serviciile care constau in transmiterea, intr-o retea de comunicatii, a informatiilor furnizate de un utilizator al unui serviciu sau in furnizarea accesului la o retea de comunicatii (de exemplu, furnizorii de servicii de internet, serviciile de mesagerie directa si de e-mail, retelele private virtuale, furnizorii de DNS).

Serviciile de „gazduire”

Serviciile care constau in stocarea de informatii furnizate de catre si la cererea unui destinatar al serviciului (de exemplu, furnizorii de servicii cloud, gazduire web).

II. VLOP si VLSE (servicii de platforme online foarte mari si de motoare de cautare online foarte mari)

Servicii de platforme online si motoare de cautare cu cel putin 45 de milioane de utilizatori activi lunar in UE, care sunt desemnate ca platforme online foarte mari sau motoare de cautare online foarte mari. (de exemplu, Facebook, Booking.com, Amazon, Wikipedia).

Platforme online

Servicii de gazduire care stocheaza si disemineaza informatii catre public, la cererea utilizatorilor sai (de exemplu, social media, marketplace-uri, magazine de aplicatii online, servicii de turism online, site-uri de distribuire a continutului)

Servicii de stocare in cache

Servicii de transmitere a informatiilor furnizate de un utilizator prin intermediul unei retele de comunicatii, care implica stocarea automata, intermediara si temporara a informatiilor exclusiv pentru un transfer mai eficient al acestora. (de exemplu, retele de distributie a continutului, adaptarea continutului si alte proxy-uri).

II. Obligatii in temeiul DSA | Obligatii sectionate pentru ISP si platformele online

2.1. Obligatiile furnizorilor de servicii intermediare (ISP)

Serviciile intermediare definite de DSA includ un serviciu de „simpla transmitere”, un serviciu de stocare in cache si servicii de gazduire, definite anterior. Obligatiile aplicabile tuturor furnizorilor de servicii intermediare in conformitate cu DSA vor include urmatoarele:

 • Puncte de Contact si Reprezentanti
 • Rapoarte de Transparenta
 • Cooperarea in ceea ce priveste ordinele
 • Termeni si Conditii

2.2. Obligatiile furnizorilor de servicii de gazduire

Pe langa obligatiile prevazute in sectiunea anterioara, furnizorii de servicii de gazduire trebuie sa creeze sisteme care sa permita tertilor sa raporteze continuturile suspecte de a fi ilegale.

Raportarea activitatii infractionale

In cazul in care un furnizor de servicii de gazduire suspecteaza ca informatiile de pe platforma sa indica o potentiala amenintare de natura penala, in curs de desfasurare sau trecuta la adresa vietii sau sigurantei cuiva, acesta este obligat sa raporteze imediat acest lucru autoritatilor de aplicare a legii sau autoritatilor judiciare.

Mecanisme de notificare si de actiune

Furnizorii de servicii de gazduire pun in aplicare mecanisme care sa permita oricarei persoane fizice sau juridice sa ii notifice cu privire la prezenta pe serviciul lor a unor elemente specifice de informatii pe care persoana fizica sau juridica le considera continut ilegal.

Expunerea de motive

In momentul eliminarii sau restrictionarii accesului la continut, furnizorii de servicii de gazduire trebuie sa notifice utilizatorul cu privire la toate actiunile intreprinse si la motivele aferente prin intermediul unei expuneri de motive.

2.3. Obligatii pentru furnizorii de platforme online

DSA clarifica faptul ca serviciile limitate la grupuri inchise, la grupuri de utilizatori specifici si la microintreprinderi sau intreprinderi mici nu vor fi considerate platforme online. Pe langa obligatiile prevazute in sectiunile anterioare, in conformitate cu DSA, platformele online vor avea obligatii legate de:

 • Sistemul intern de solutionare a plangerilor
 • Solutionarea extrajudiciara a litigiilor
 • Notificatori de incredere
 • Masuri si protectie impotriva utilizarii abuzive
 • Raporturi de transparenta
 • Proiectarea si organizarea interfetelor online
 • Publicitatea online
 • Cooperarea in ceea ce priveste ordinele
 • Protectia minorilor in mediul online

2.4. Obligatiile furnizorilor de servicii VLSE si VLOP

Furnizorii de motoare de cautare foarte mari si de platforme online foarte mari trebuie sa respecte un set de cerinte suplimentare in plus fata de obligatiile prezentate in sectiunile anterioare. Pe scurt, unele dintre aceste cerinte includ:

 • Gestionarea riscurilor
 • Mecanisme de raspuns in situatii de criza
 • Audit independent
 • Recomandari care nu sunt bazate pe profil
 • Obligatii stricte in materie de transparenta
 • Obligatii privind schimbul de date
 • Responsabili individuali de conformitate

Autoritatile competente si coordonatorii serviciilor digitale (DSCs)

Fiecare stat membru al UE trebuie sa numeasca una sau mai multe autoritati care sa supravegheze aplicarea si executarea acesteia, iar o autoritate specifica este coordonatorul serviciilor digitale. Acest coordonator este insarcinat cu gestionarea tuturor aspectelor legate de aplicarea si executarea regulamentului in statul membru respectiv, cu exceptia sarcinilor sau sectoarelor specifice atribuite altor autoritati.

In Romania, este in curs de implementare legea privind serviciile digitale, ANCOM fiind propusa ca si coordonator al serviciilor digitale. Rolul ANCOM include supravegherea si punerea in aplicare a regulamentului, actionand ca persoana de contact primar pentru aplicarea acestuia si asigurand legatura cu Comisia Europeana si cu coordonatorii din alte state membre. In plus, ANCOM se va alatura Comitetului european pentru servicii digitale, acordand asistenta in cadrul investigatiilor, al formarii de opinii si al elaborarii de orientari.

Punerea in aplicare si sanctiuni | ISP, platforme online si VLOP & VLSE

 • Comitetul european pentru servicii digitale (EBDS)

EBDS este un grup consultativ independent al Serviciilor Digitale, a fost infiintat pentru a supraveghea furnizorii de servicii de intermediere si DSC-urile. De asemenea, acesta va coordona si va contribui la orientarile si analizele Comisiei cu privire la problemele emergente de pe piata interna si va contribui la supravegherea marilor platforme online.

 • Comisia Europeana

Comisia coordoneaza EBDS, care faciliteaza punerea in aplicare a DSA de catre autoritatile nationale. Comisia dispune de puteri extinse de investigare si de aplicare a legii in ceea ce priveste platformele online pentru a asigura respectarea obligatiilor DSA si poate impune direct amenzi.

 • Amenzi de pana la 6% din cifra de afaceri anuala la nivel mondial

In cazul incalcarii DSA, sanctiunile pot ajunge pana la 6% din cifra de afaceri globala a furnizorului intermediar de servicii implicat in anul fiscal precedent. In anumite cazuri (cum ar fi furnizarea de informatii exacte, complete si veridice sau nerespectarea cerintelor de inspectie), amenzile nu pot depasi 1% din cifra de afaceri globala, dar acest lucru va fi confirmat in continuare de legislatia nationala.

Cum poate STRATULAT ALBULESCU sa va ajute cu respectarea DSA?

 • Evaluarea initiala a domeniului de aplicare a DSA;
 • Audit intern si analiza DSA ;
 • Elaborarea si punerea in aplicare a politicilor si procedurilor DSA;
 • Cursuri de formare a personalului intern;
 • Liste de verificare a conformitatii si termenelor limita;
 • Revizuirea T&C-urilor, a politicilor si a contractelor cu furnizorii;
 • Revizuirea aplicata a practicilor de publicitate si a elementelor de design manipulator („dark patterns”);
 • Alte activitati si cerinte de conformitate (SoR, N&A, etc).

Pentru mai multe informatii, va rugam sa ii contactati pe colegii nostri Elena Stan (Managing Associate) si David Negru (Associate).

Cele mai recente stiri​

Ramaneti la curent cu cele mai recente evolutii din lumea juridica si cu stirile și realizarile recente ale firmei noastre.

FII LA CURENT CU ULTIMELE NOUTATI IN DOMENIU

Inscrie-te la newsletter-ul nostru lunar pentru a ramane informat cu privire la ultimele noutati legislative.

Prin apasarea butonului Inscriere de mai jos, declar ca sunt de acord cu prelucrarea numelui, prenumelui si a adresei mele de email pentru a primi alerte legislative, materiale de marketing si comunicari despre evenimentele SAA.

Pentru mai multe informatii, va rugam sa consultati Politica noastra de Confidentialitate.

FII LA CURENT CU ULTIMELE NOUTATI IN DOMENIU

Inscrie-te la newsletter-ul nostru lunar pentru a ramane informat cu privire la ultimele noutati legislative.

Prin apasarea butonului Inscriere de mai jos, declar ca sunt de acord cu prelucrarea numelui, prenumelui si a adresei mele de email pentru a primi alerte legislative, materiale de marketing si comunicari despre evenimentele SAA.

Pentru mai multe informatii, va rugam sa consultati Politica noastra de Confidentialitate.

* adresa de mail nu va fi folosita pentru spam